KildeIndtastningsProjektet (KIP) blev etableret i 1992 som et samarbejde mellem Dansk Data Arkiv under Rigsarkivet og DIS-Danmark. I løbet af 25 år har en større gruppe af deltagere indtastet 19,5 mio. oplysninger fra danske folketællinger i den åbne digitale platform www.ddd.dda.dk. Således er der i dag 7 fuldt indtastede folketællinger, som kan anvendes kvit og frit i slægtsforskning og demografiske studier. Og endnu flere samlinger er i gang med at blive konverteret. I 2016 havde databasen mere end 980.000 årlige besøg. Disse tal er slet ikke så ringe for en gaveøkonomisk platform.
Rigsarkivet er forpligtet til at indhente, opbevare og gøre historisk vigtige kilder tilgængelige for befolkningen. Fysisk arkivarbejde er forbundet med flere praktiske udfordringer. For det første fylder fysiske, historiske kilder meget, hvorfor de må placeres på aflåste fjernlagre. Det fører meget administrativt arbejde med sig, når kilderne skal findes frem til slægtsforskere mv. For det andet er der en vis risiko forbundet med, at kilderne ødelægges eller forsvinder, når de hentes frem fra gemmerne. For det tredje tager det forholdsvist lang tid, og der skal anvendes mange kompetencer til at skabe overblik og se mønstre med det foreliggende fragmenterede datamateriale. KildeIndtastningsProjektet og www.ddd.dda.dk har således været en kæmpe gevinst for mange parter.
På den ene side har vi et lille gavefællesskab bestående af en gruppe slægtsforskere, der har interesse i, evner for og tid til at indtaste fysiske folketællingsopgørelser og kirkebøger. Som gengave for indtastningsarbejdet har slægtsforskerne en hel database til rådighed. Til at facilitere gavegivningen bidrager Rigsarkivet med kildematerialer, hardware og ansatte til at organisere indtastningsarbejdet.
Der er åbenlyse fordele ved at bringe slægtsforskere og andre interesserede sammen i arkivet. Hvad angår fællesskab, så bidrager praksisfællesskabet omkring indtastningen samt den fælles brug af en database, man selv har været med at til at opbygge, med samhørighed og identitet. Personlige kompetencer opbygges, foreninger får nyt liv, og nye venskaber bliver opbygget omkring fælles slægts- og forskningsinteresser i fx tastecaféer. På tastecafeerne lærer interesserede indtastere at læse de ældre tegnsæt og indtaste korrekt under vejledning fra en frivillig, arkivar eller praktikant. Hvad angår fællesskabelse, så gøres et omfattende kildemateriale offentligt og digitalt tilgængeligt. Værdien består i, at kilderne bliver brugt i langt højere grad, for interesserede behøver ikke længere at møde op i læsesale og møjsommeligt lede efter opgørelser, krydsreferencer osv. Samtidigt er dette resultat opnået med et minimum af ressourcer fra Rigsarkivet sammenlignet med, hvis de selv skulle forestå digitaliseringsarbejdet.
Besøg KildeIndtastningsProjektet og www.ddd.dda.dk og lad dig blive imponeret af det flotte arbejde.
Se også Indtastningsprojektet KIP fylder 25 år. Rigsarkivet, 22. september 2017 (www.sa.dk/da/news/kildeindtastningsprojektet-fylder-25-aar/).