FødevareBanken blev etableret i 2008 af ildsjæle for at bekæmpe madspild og madfattigdom. Madspil reduceres ved at forbinde fødevarebranchen på den ene side og væresteder for udsatte borgere, krisecentre, børnehjem, herberger og lignende på den anden side. Foreningens medlemmer afhenter de varepartier hos fødevareproducenter og dagligvarekæder, der ikke har overskredet sidste salgsdato, men som af forskellige årsager ikke kan sælges. Det kan fx skyldes produktionsoverskud, etiketfejl eller kosmetiske skader på indpakningen. Disse varer bliver herefter transporteret ud til interesserede modtagerorganisationer i kommunerne. Foreningen råder over tre regionale lagre, hvor mad bliver modtaget og videredistribueret.
Foreningen er en vaskeægte succes. Foreningen har rundet 4 mio. kg mad svarende til 10 mio. uddelte måltider til dårligt stillede danskere. I perioden 2013-2017 lykkedes det foreningen at hente godt 23 mio. kr. i støtte fra en større fond til at vokse og modne.
Foreningen bliver i dag drevet som en socialøkonomisk logistikvirksomhed. Man råder over tre regionale lagre, hvor mad modtages og videredistribueres. Modtagerorganisationerne betaler et fast årigt logistikgebyr for leveringer, hvilket dækker basisomkostninger til kølebiler og lagerfaciliteter.
På hjemmesiden er der testamonials fra medlemmer og virksomheder, der tydeligt afslørede deres motiver for at være med. Blandt de frivillige var der grundmotivet at hjælpe andre, der er trængende. At bekæmpe madspild i sin egen husholdning og i et større byperspektiv, giver mening. Det sociale element spiller også en rolle for specielt de aktivt arbejdssøgende og ældre frivillige. De udkørende frivillige er i dialog med folk og steder, som de ellers ikke ville have mødt. En tredje motiv er, at der sammenlignet med andre frivilligetilbud er godt styr på tingene, hvorfor de frivillige ikke spilder deres tid.