’Alle er venner med Larsen’
Hos flyttefirmaet Movato i Odense er medarbejderne ikke kun kolleger – de er venner. En af dem, der har bidraget til denne unikke kultur, er 33-årige Christian Larsen, der har Downs syndrom. Han blev ansat for knap to år siden, og ifølge både medarbejdere og ledelse har han haft en markant positiv indflydelse på arbejdsmiljøet.
Christian Larsen udfører praktiske opgaver som at flytte kasser, rulle ledninger op og holde lageret i orden. Men hans største bidrag er måske ikke kun fysisk arbejde – det er den energi og glæde, han bringer til arbejdspladsen.
“Det tog mig en halv time at overbevise chefen, og første gang, Christian og Jacob (direktøren, red.) mødte hinanden, gav de hinanden en krammer. Og nu sidder de arm i arm til julefrokosten og drikker bajere. Her er alle venner med Larsen,” fortæller hans kollega Kristoffer Hedegaard Rasmussen.
En gaveøkonomisk ansættelse
Ansættelsen af Christian Larsen kan forstås i en gaveøkonomisk kontekst. I en traditionel økonomisk tankegang ville en ansættelse primært blive vurderet ud fra virksomhedens økonomiske bundlinje – altså produktivitet i forhold til lønomkostninger. Men Christian Larsens bidrag til Movato går ud over denne logik.
Gaveøkonomi refererer til en økonomisk praksis, hvor transaktioner ikke primært er baseret på et umiddelbart økonomisk bytteforhold, men snarere på sociale relationer, tillid og gensidige fordele. I denne kontekst handler Christians ansættelse ikke kun om løn og arbejdsopgaver, men om de immaterielle værdier, han tilfører virksomheden. Hans tilstedeværelse styrker det sociale fællesskab, skaber glæde blandt kollegerne og bidrager til en positiv arbejdskultur – noget der i sig selv kan have stor værdi for virksomhedens produktivitet og fastholdelse af medarbejdere.
Direktør Jacob Vestergaard erkender, at han tidligere havde fordomme om at ansætte en medarbejder med Downs syndrom, men at erfaringen har ændret hans syn. “Det har været megapositivt. Christian laver et stykke gedigent arbejde, og han bidrager med noget, vi ikke kan måle direkte på bundlinjen, men som er afgørende for vores arbejdsplads,” siger han.
I en tid, hvor arbejdsmarkedet mangler hænder, viser ansættelsen af Christian Larsen en vej frem for virksomheder, der ønsker at tage socialt ansvar og samtidig styrke deres interne fællesskab. Det understøtter en bredere bevægelse mod et mere inkluderende arbejdsmarked, hvor værdi ikke kun måles i økonomiske termer, men også i relationer og trivsel.