Ledelse af gaveøkonomi
  • Eksempler
  • Ledelse af gaveøkonomi
  • Bogen
  • Boguddrag
  • Boglancering
  • Om forfatterne
  • Køb bogen
Køb bogen
af admin
Eksempel

Regler for taxakørsel lempes på flere småøer – Et skridt mod lokal mobilitet og deleøkonomi

Fra 1. januar 2025 er det blevet nemmere at få en taxa på de tre øer Agersø, Avernakø og Lyø. Med deres optagelse i den såkaldte ø-taxi-ordning er i alt 11 danske småøer nu undtaget fra de almindelige krav i taxiloven. Det betyder, at enhver borger eller besøgende på disse øer nu lovligt kan tilbyde kørsel mod betaling – uden krav om taxameter, sædeføler eller autorisation.

Et økonomisk tiltag i udfordrede områder

Tiltaget fra Transportministeriet skal ses som en direkte reaktion på de vanskelige økonomiske vilkår for taxidrift på små øer. I mange tyndtbefolkede områder er det ganske enkelt ikke muligt at opretholde en traditionel, kommerciel taxavirksomhed med krav til driftsudstyr og løbende godkendelser. Der er for få kunder, og afstandene er korte, men behovet for fleksibel transport er stort, særligt for ældre borgere, turister og personer uden bil.

Ved at lempe reglerne skabes der mulighed for, at lokale beboere (eksempelvis med en privatejet bil) kan tilbyde transport som en sideaktivitet. Det skaber tryghed og giver adgang til mobilitet.

Et deleøkonomisk initiativ i praksis

Ordningen er ikke blot en økonomisk nødvendighed; den kan også forstås som en støtte til lokal deleøkonomi. Når eksempelvis en øbo tilbyder lift til færgen eller bringer varer med på hjemturen og modtager betaling, opstår der et lokalt mikromarked for mobilitet. Modellen minder om kendte deleøkonomiske platforme som GoMore, men foregår i en langt mere uformel og lokalt tilpasset ramme, ofte blot med et skilt i vejkanten eller en opslagstavle på havnen.

I praksis kan en øbo vælge at tilbyde transport til og fra færgen, til kulturelle arrangementer eller spontane behov, uden at blive mødt af reguleringskrav, der ellers gælder i større byområder. Dette kan eksempelvis organiseres via telefonkæder, digitale opslagstavler eller kommunale platforme.

Udvikling med potentiale

Transportminister Thomas Danielsen fremhæver, at formålet med ordningen er at sikre “mest mulig mobilitet” og give øsamfundene frihed til at organisere transport efter egne behov. Erfaringerne fra de første øer, der fik dispensation i 2024, tyder på, at initiativet bliver taget godt imod, og at flere øer kan følge trop.

Hvis ordningen viser sig succesfuld, kan den få karakter af et forsøgsfelt for mere fleksibel, lokalt forankret regulering i andre dele af landet, hvor central lovgivning møder praktiske barrierer.

Link til informationen på Transportministeriets hjemmeside.

Deleøkonomi Fysisk kommuner transport Udvekslingsøkonomi

Forrige artikelBrodeRibe - Når nål og tråd bliver til fællesskab og gaveøkonomi

Gaveøkonomiske eksempler

Regler for taxakørsel lempes på flere småøer – Et skridt mod lokal mobilitet og deleøkonomi18. maj 2025
BrodeRibe – Når nål og tråd bliver til fællesskab og gaveøkonomi16. april 2025
Alle er venner med Larsen13. februar 2025
En ny app skaber fællesskab og livslinjer blandt lastbilchauffører8. februar 2025
Håndværk-messen: Bæredygtighed og deleøkonomi i centrum6. februar 2025
Steffen Löfvall & Niels Thyge Thygesen @ 2020