Danmarks dyreste busskur bliver nyt samlingspunkt
Astrup har fået et imponerende nyt busskur til 2,7 millioner kroner. Projektet blev igangsat af en lokal arbejdsgruppe, der ønskede at skabe mere end blot et sted at vente…
Danske tillidsstativer
Tillidsstativer viser unik dansk tillidskultur I de seneste måneder har tillidsstativer, der pryder gaderne i danske byer, skabt international opmærksomhed. Ubevogtede tøjstativer med genbrugstøj illustrerer danskernes indbyrdes tillid. Forbipasserende…
Populær ungefrokost i Sønderborg kommune
‘Der er rigtig mange, der har fundet sammen som venner’ På dr.dk beskrives et spændende ungeinitiativ i Sønderborg kommune. 1.250 unge er inviteret til fest arrangeret af fonden Goto…
Unge vil gøre op med overforbrug af tøj
Unge vil gøre op med overforbrug af tøj, der belaster klimaet Et tøjbyttetogt laver gratis genbrugsmarked i 13 havnebyer i juli. Veninderne Josefine Hasbirk og Rosa Lullu Tørnsøe er…
Positive effekter af høj tillid i Danmark
En artikel i The Guardian beskriver, hvordan Danmark er blevet verdens mest tillidsfulde land, hvor 74% af befolkningen mener, at “de fleste mennesker kan stoles på”. Denne høje grad…
Sønderborg Kommune lancerer et samkørselsinitiativ
I et skridt mod en grønnere og mere fællesskabsorienteret fremtid har Sønderborg Kommune i samarbejde med firmaet nabogo introduceret en samkørselsordning. Ordningen sigter mod at reducere antallet af biler…
Klimasucces i landsbyen Vandel
I den lille landsby Vandel nær Billund har en lokal indsats for at fremme genbrug resulteret i en reduktion af CO2-udledningen med 30 procent siden 2021. I en forladt…
Frivillig hilsepligt i Røjle
En 64-årig ingeniør fra Røjle på Fyn har indført en usædvanlig, men opsigtsvækkende tradition: frivillig hilsepligt. Anders Legarth Brødsgaard opsatte flere skilte rundt i landsbyen, som opfordrer til at…
Genbrugsinitiativ på friskole
På Odder lille Friskole har et nyt initiativ set dagens lys, hvor en traditionel glemmekasse er omdannet til en genbrugsbutik. Projektet på Odder lille Friskole tjener som et inspirerende…
Danmark er verdensmester i tillid
I en artikel fra TV2 belyses det, hvordan danskernes tillidsfulde natur kommer til udtryk under ekstreme vejrforhold, som de seneste dages snestorm. Professor Michael Bang Petersen, ekspert i statskundskab…
Frivillige bakker op om lokale købmandsbutikker
I en artikel fra DR.dk beskrives det, at det er en stigende tendens i Danmark, at stadig flere frivillige, ofte pensionister, bidrager til arbejdet i lokale købmandsbutikker. I Mejdal…
400 mio. kr. til multihal i Tingbjerg
Den københavnske bydel Tingbjerg modtager en donation på 400 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond til opførelsen af en multihal. Dette er fondens største enkeltstående bevilling siden Operaen…
Podcast om gaveøkonomi
I den nyeste episode af podcast-serien “Økonomi i øjenhøjde” dykker vært Frederik Fjordbæk Bager, uddannet i Anvendt Filosofi og ansat ved Nationalmuseets pengeudstilling, ned i emnet gaveøkonomi med gæsten…
Skolevenner reducerer skolevægring og mistrivsel
I en artikel fra TV2 belyses et frivilligt initiativ, hvor borgere som 74-årige Eyde Jeppesen deltager som skolevenner på folkeskoler. Dette initiativ, organiseret af organisationen Skolens Venner, har til…
Københavns storstilede genbrugsinitiativ
Den 24. november 2023 åbner København et nyt og omfattende genbrugsområde på Sibeliusgade 80, 2100 København Ø. Dette 500 m² store område, hvoraf halvdelen er overdækket, tilbydes mulighed for…
Trivselsfremmende mentorordning på gymnasierne
På Ørestad Gymnasium har en elevmentorordning, der har eksisteret i ti år, hjulpet elever med at tackle det sociale og faglige pres i gymnasiet. Ordningen indebærer, at ældre elever…
Den mobile indsats Social Drive out tildeles Kronprinsparrets Sociale Pris 2023
Social Drive Out, et initiativ under KFUM’s Sociale Arbejde, er en mobil indsats, der ugentligt besøger sårbare og udsatte mennesker i Danmarks landdistrikter og mindre byer. Initiativet har til…
I Christiansfeld går en drengegruppe til tømrer
DR.dk fortæller, at Anders Christensen fra AC Byg i Christiansfeld har fået en god ide, nemlig at lokale børn kan gå til tømrer hos ham i deres fritid. Onsdag…
Trafikstyrelsens open call om brug af rejsedata
Digitaliseringsstyrelsen og Trafikstyrelsen inviterer til dialog om, hvordan data fra rejsekortet kan gøres offentligt tilgængeligt. Der indsamles dagligt over en million datapunkter, når danskere, som rejser med bus, tog…
Den aktuelle krise fører til genbrugsboom
Med overskriften “Vi jagter genbrugsguldet som aldrig før: Store kæder slår rekord” skriver DR, at interessen for genbrugsvarer – tøj og ting – er steget voldsomt i den seneste…
Middelfart Vej & Park og handicappede sammen om arbejdsopgaver
Da entreprenørafdelingen i Middelfart Kommune flyttede i nye lokaler i Materielgården var der mere plads end hvad de daglige maskiner og udstyr krævede. Derfor var der mulighed for at…
Børn og unge i Aalborg arbejder sammen om legetøjsskilte
I Aalborg kommunes Fagcenter for Livskraft (handikaptilbud) arbejdes med forskellige initiativer, der bygger på gaveøkonomisk logik. Et godt eksempel er samarbejdet mellem børnehaven Sekseren i Vodskov og ungetilbuddet Sofiebo.…
Ukrainske kvinder får sommervagtplanen til at gå op
DR Østjylland skriver, at en makkerordning hitter i Syddjurs kommune i forbindelse med sommerferien. De ældre får gjort rent, de rengøringsansatte i hjemmeplejen får mindre stress og ukrainerne lærer…
App’en Move United forbinder blinde, svagtseende og seende
Move United er en non-profit organisation, der forbinder blinde og svagsynede og seende ud fra specifikke aktivitetsønsker. Det kan være gåtur, løbetur, tandemcykeltur, fitness, walk and talk, mentoring etc.…
64 millioner registreringer om danskerne
I Jyllands Posten fremgår det, at 64 millioner registreringer om danskernes tipoldeforældre er gjort søgbare via RigsarkivetsLink-lives forskningsprojekt. Rigsarkivet, Københavns Universitet og Københavns Stadsarkiv står bag søgesiden Link-Lives.dk. I…
Studentervogn besøger plejehjem
Første vognstop for 3.C fra Rungsted Gymnasium blev Sophielund Plejecenter i Rungsted. Hvert år køres beboerne ud i haverne, så de kan høre lyden af studentervognene og se dem…
Øget samkørsel i kølvandet af stigende benzinpriser
De høje benzinpriser i øjeblikket har bl.a. givet anledning til øget samkørsel. I Aabybro har ansatte i Eurofins taget app’en nabogo til sig. Samkørslen har flere fordele i Eurofins.…
Ensomhed bekæmpes med et klik på platformen Boblberg
DR.dk skriver, at der er en stor vækst i brugertilmeldinger til det digitale mødested Boblberg. Platformen har til formål at formidle fællessskaber og dermed bekæmpe et udbredt problem med…
Forskningsartikel – Gaveøkonomi er en vej til ny velfærdsværdi
Som forskeren i offentlig ledelse, Mark Moore, udtrykker det: ”Offentlige ledere er hverken bogholdere eller martyrer. I stedet er de bestilt af samfundet til at eftersøge velfærdsværdi (’public value’)”.…
Podcast om deleøkonomi
Mindshare producerede i 2020 et spændende podcast om deleøkonomi. I podcasten gennemgår Christian Schwarz Lausten, tidl. lead hos Airbnb for Work og medstifter af Seismonaut og Guest.com, hvordan deleøkonomien…
Et lille juleeventyr
‘Hvorfor har vi ikke gjort det noget før?’ Fordi vi ved, at vi får brug for alle de kræfter, der overhovedet kan komme i spil i forhold til hjemmeplejen”,…
Coronagaver mellem Kina og Vesten – Hvem skal have gaven?
I Berlingske beskriver lektor Camilla Sløk i en kronik fra april 2020, hvordan økonomen Keynes økonomiske teori kan bidrage til at forstå, hvorfor Vesten forholder sig neutralt til Kina…
Uddannelser forstået som gaver
Med referernce til den franske antropolog Marcel Mauss argumenterer Lektor Steen Nepper Larsen (Forskningsenheden i Samtidsdiagnostik ved DPU) for, at vores uddanelsessystem til en vis grad kan betragtes som…
Databasen DIME – vellykket citizen science
Databesen DIME har stor succes, og har i arkæologikredse opnået stor international anerkendelse. DIME står for ”Digitale Metaldetektorfund” og er en digital platform til registrering af arkæologiske fund gjort…
Cykelhjælpere i Frederikssund
Et nyt samarbejde mellem Trekløverskolen Afd. Falkenborg og en håndfuld ældre “cykelhjælpere” skal gøre skolens 2. klasseselever mere sikre i cykelsadlen. De nye cykelhjælpere er i forvejen cykelkonsulenter, når…
Another Closet og Garderobemanifestet
Tina Werborg har udgivet bogen Garderobemanifestet – 10 gode grunde til at genoverveje dit næste tøjkøb. Forfatterens hovedpointe er, at vi skal tænke mere over vores tøjforbrug. I bogen…
Landsby 2.0 – Almenr udvikler boligfællesskaber
I flere dagblade annonceres for et nyt sommerhuskoncept. Kun én time og tyve minutters kørsel fra København bygger Almenr en andelsejet fritidslandsby på en stor naturgrund i Sverige. For…
København åbner stor byttecentral
Amager Ressourcecenter (ARC) har etableret og senere hen udvidet en delezone til 500 kvm på Vermlandsgade Genbrugsstation. Her kan borgere indlevere og hente genbrugsting som møbler, brugskunst, byggematerialer og haveudstyrt.…
Kletskassa (snakkesalig kasse) hos hollandske supermarked Jumbo
Det hollandske supermarked Jumbo annoncerer, at 200 af kædens kassekøer bliver til ‘Kletskassa’ (snakkesalig kasse). I en Kletskassa skal kunderne ikke skynde sig. Medarbejderen bag kassen tager sig nemlig…
Tillid og gaveøkonomi på vandretur i Norge
Gaveøkonomi er tillidsbaseret ledelse version 2.0. Niels Thygensen bliver interviewet af norske Dagens Perspektiv om tillid, tillidsreformer og gaveøkonomi. I Norge overvejer politikere en tillitsreform i offentlig sektor. Ifølge…
Samskabelsesplatformen Ungdomsøen
Ungdomsøen er en oplevelsesplatform og et udviklingscenter, som skabes og udvikles af, med og for unge. Det er en ø, hvor alle Danmarks unge kan arrangere events, deltage i…
Naturbyen i Middelfart kommune
Middelfart kommune har igangsat et spændende klimainitiativ, der knytter an til gaveøkonomisk tænkning. Kommunen har taget de første spadestik til en ny bydel med godt 220 bæredygtige boliger. Bydelen…
Spændende artikel om filosoffers og teologers bud på gavens betydning
I Kristeligt Dagblad den 17. maj 2015 gennemgår lektor i teologi ved Aarhus Universitet Bo Kristian Holm, hvordan strid om gavens betydning har været grundlag for religionskrigene mellem protestanter og…
Minilandsbyen Møllevang i Randers
Plejecenteret Møllevang i Randers har over en længere periode arbejdet på at få stablet en ’minilandsby’ på benene. I plejecenteret er der indrettet forskellige ’butikker’ såsom en frisørsalon og…
Gaveøkonomi og Niels Thygesen i DR P1 – Følg pengene
Niels Thygesen var i radiostudiet sammen med Torben M. Andersen for at drøfte velfærdsudviklingen i Danmark. Weblink: Samtalen kan høres på P1 (start: 37:45 min. inde i programmet)
Kronik i Politiken – Gaveøkonomi er vejen til at få velfærden tilbage
Kronik: Der findes to økonomier, og den sidste får vi brug for efter covid-19 Den gaveøkonomi, som vi byggede vores velfærdssamfund op på, er i dag stort set fortrængt…
Nationalmuseet lancerer digitalt fotolandkort
Ny tjeneste fra Nationalmuseet giver danskerne mulighed for at besøge fortiden og sammenligne det med nutiden. Det nye crowdsourcing-projekt hedder ”Hvor er det fra?”, hvor museet i samarbejde med frivillige…
Bogen omtalt i Ugens anbefalinger hos Lederne
I ‘Ugens anbefalinger’ den 8. januar 2021 omtaler Jesper Dalgaard Pøhler fra interesseorganisationen Lederne bogen således: En ny økonomi? Et andet paradigmeskifte, der kan være på vej, er et…
Med præsten på værtshus
Sognepræst Peter Worm Madsen fra Christianskirken i Aarhus Nord har valgt en utraditionel tilgang til præstegerningen ved regelmæssigt at besøge det lokale værtshus Pipes. I et par år har…
Cirkulært byggeri i Gladsaxe kommune
For at øge den cirkulære og bæredygtige økonomi har Gladsaxe Erhvervsby og Gladsaxe Kommune indgået et partnerskab om at få flere til at genbruge byggematerialer i byggebranchen. Sammen har…
Projekt Grøn Cirkulær Omstilling
Projektet ”Grøn Cirkulær Omstilling” er et landsdækkende program for små- og mellemstore virksomheder (SMV), der gerne vil i gang eller videre med deres grønne cirkulære omstilling. Manglende ressourcer og…
Boganmeldelse: Gaveøkonomi – en bog man ikke kan undvære som offentlig leder
Gaveøkonomi – en bog man ikke kan undvære som offentlig leder Anmeldt af ph.d. aktionsforsker Poula Helth Bogen er skrevet af to erfarne og anerkendte forskere og undervisere, Niels…
Forskningsartikel – The gift economy and the development of sustainability
I denne peer-reviewed forskningsartikel i Local Economy (Sage Journals) skriver Niels Thygesen, at et nyt perspektiv på økonomien – gaveøkonomi – vil være gavnligt for udvikling af bæredygtighed. Principperne…
Gaveøkonomien – en ny ledelsesvej til grøn omstilling
Niels Thyge Thygesen har skrevet et forskningsbidrag til Medarbejder- og Kompetencestyrelsens nye ledelsesantologi. Heri er der 10 perspektiver på statslig topledelse anno 2020. Niels’ forskningsbidrag henvender sig til dig,…
Faglig video om gaveøkonomi til Ledelsesugen
Niels Thyge Thygesen har bidraget med en kort inspirationsvideo om gaveøkonomi til Ledelsesugen.
Fagligt bidrag på Ledelsesugen 2020 for offentlig ledelse
Kan du som offentlige leder skabe væsentlige mere og bedre velfærd for pengene? Ja – ved at arbejde strategisk med gaveøkonomi. Artikel af Niels Thyge Thygesen bragt ifm. Ledelsesugen…
Debatindlæg i Mandag Morgen
I Mandag Morgen bringes vores kommentar til gaveøkonomiens potentialer i den offentlige sektor. Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene – Vores velfærd står og falder med, at vi…
Nyt sprog for et bæredygtigt velfærdsparadigme i Aalborg
Aalborg kommune har siden 2015 udviklet på tilgangen ‘Livskraft‘ ift. voksne med udviklingshandicap. Ind til benet handler det om, at alle har drømme, og at alle vokser af at…
Plejehjem og børnehave afholder fælles fastelavn
Tøndeslagningen på Plejehjemmet Parkvænget i Holstebro er utraditionel. Her er der besøg af udklædte børn fra Børne Universet Mejdal. I flere uger op til tøndeslagningen forbereder de ældre sig…
Mikkel bygger møbler
17-årige Mikkel bygger møbler, mens han afsoner sin fængselsstraf. Tre gange om ugen trækker 17-årige Mikkel og tre andre unge mænd i gule veste og kravler ind mellem gamle…
Statens Serum Institut og gaveøkonomi
Covid-19 har været forbundet med alverdens økonomiske ulykker. Det må vi aldrig glemme. Men er krisen også værdifuld for vores fremtidige velfærdssamfund? Svaret er ja. En ny type økonomi…
Projekt Virkelyst
Det almene boligområde Urbanplanen i København blev bygget i 1970’erne med boliger og et levende forretningscentrum. Området er anderledes i dag. Virkelyst vil være et center baseret i Urbanplanen,…
Modcorona-netværket
En række prominente erhvervsfolk har etableret rådgivernetværket Modcorona. Formålet er at støtte erhvervsdrivende med rådgivning om, hvordan de kan klare sig igennem krisen og tilrettelægge en robust forretningsudvikling. Rådgiverne…
Fra sprut til håndsprit under Corona-krisen
Gaveøkonomi fungerer rigtig godt i form af hurtigvoksende små og mellemstore initiativer. Den fungerer også på samfundsplan, om end mere indirekte, hvilket er kommet til udtryk under COVID-pandemien i…
Lektørudtalelse om bogen
Danske biblioteker DBC har vurderet bogen, og i lektørudtalelsen skrives det: “Vurdering: Inspirerende og tankevækkende bog om gaveøkonomi som en afløser for og som et supplement til pengeøkonomien…Anbefales til…
Gratis rengøringspersonale til kommunen
I en tid, hvor det er alt andet end sjovt at drive shoppingcenter, viser Rødovre Centrum stort samfundssind. Det familieejede center har valgt at stille rengøringspersonale gratis til rådighed…
Boganmeldelse i Jyllands Posten
Jyllands Posten har anmeldt vores bog. Der skrives: “Gaveøkonomi bliver igen et bærende økonomisk princip Nu skal virksomheder lære at give mere plads til gaveøkonomi og nedtone fokus på…
Corona-hackathons
Den 3.-5. april 2020 inviteres borgere, myndigheder og virksomheder til hackathon, der skal skabe udfordringer til Corona-krisen. Ud over at få Danmark gennem krisen med færrest mulige mén, er…
Uventet visirproduktion i Skive og Glyngøre
Fabrikken Idé-Pro med afdelinger i Skive og Glyngøre producerer sædvanligvis plastprodukter til fødevare-, landbrugs- og bilbranchen. Den akutte mangel på værnemidler i begyndelsen af Coronakrisen betød, at Region Midtjylland…
Bjarke og COVID19-skyen
Covid-19-krisen har udløst en lang række store og små gaveøkonomiske initiativer. I Randers stiller Bjarke og hans venner computerkraft tilrådighed for at støtte op om corona-forskningen på Stanford University…