I den lille landsby Vandel nær Billund har en lokal indsats for at fremme genbrug resulteret i en reduktion af CO2-udledningen med 30 procent siden 2021.
I en forladt skolegård i byen står der nu to farverige containere, der fungerer som et lokalt byttecenter. Containerne tilbyder landsbyens borgere en mulighed for at bytte og genbruge genstande, som ellers måske ville have været endt som skrald. Den ene container er dedikeret til mindre genstande som porcelæn, glas og pynt, mens den anden rummer større møbler som sofaer, reoler og spiseborde.
Initiativtager Kristian Bøtkjær fremhæver, at byttecontainerne ikke kun er en måde at spare penge og reducere affald på, men også et skridt mod et mere bæredygtigt samfund.
Ud over byttecontainerne har en gruppe frivillige etableret en repaircafé i et af de tidligere klasselokaler i skolen, nu kaldet ‘Futurum’. Repaircaféen tilbyder reparation af alt fra gamle spillemaskiner til ødelagte dampstrygejern, og for nylig er der tilføjet en særlig repaircafé for knallerter og scootere.
Resultaterne fra projektet, der blev afsluttet 1. marts i år, viser, at Vandel har formået at reducere den gennemsnitlige husstands CO2-udledning med 30 procent årligt, hvilket ikke inkluderer ferierejser og offentligt forbrug.
Projektets succes skyldes ikke mindst de mange små tiltag, der har ændret borgernes mindset i forhold til genbrug og reparation. Den lille landsby Vandel fungerer nu som et inspirerende eksempel på, hvordan lokale initiativer kan gøre en forskel i kampen mod klimaforandringer.